年に一度の蔵開き @小澤酒造 / Annual Brewery Open House

(SakeLoverはSakenoteとしてリニューアルしました 2013/6/21)

東京は奥多摩にある小澤酒造さんでは、酒造りが始まるこの時期に「蔵開き」と称してお酒愛好家向けにイベントを開催しています。格安での利き酒やふだんは入れない酒蔵見学など日本酒Loversには堪らないお祭りなのです。

The Ozawa Sake Brewery in Okutama, Tokyo held a “Brewery Open House” event for sake lovers this sake production season. With perks like affordable sake tasting and the opportunity to visit a usually off-limits sake brewery amongst other things, it’s a festival no self-respecting sake lover would think to miss!

もちろん、日本酒アプリを開発中の身としては駆けつけないわけにはいきません。7:44新宿発ホリデー快速おくたま号に乗り込みいざ小澤酒造へ!

Of course, there’s no way we wouldn’t fly to the event, as Japanese sake app developers ourselves. We set off for the Ozawa Sake Brewery from Shinjuku at 7:44 on the Holiday Rapid Service!

とその前に、小澤酒造がある沢井駅を一つ越えて御嶽駅からケーブルカーで御嶽山へ向かいました。現在開発中の日本酒アプリSakeLoverのヒット祈願を御嶽神社で行うためです。気合入ってます。

Before that, however, we headed to Mt. Mitake by taking the cable car from Mitake station, one stop after the Sawai station where the Ozawa Sake Brewery resides. Our purpose was to pray at Mitake Shrine for the SakeLover Japanese sake app-in-development to become a big hit. Can you tell we’re all fired up?

大ヒット祈願 / praying for a big hit!

ふたたび御嶽駅に戻って多摩川沿いを沢井駅にある小澤酒造を目指しててくてくと散策。多摩川といってもここまでくると清流といった感じで水がとってもきれいです。

We returned to the Mitake station and steadily made our way to the Ozawa Sake Brewery at Sawai station by strolling down Tama River. The water of the river all the way here felt more like a clear stream, and it was beautiful.

20分ほど歩くと会場に到着です。既に中庭では即売の一升瓶を手に皆さん良い感じに盛り上がっています。これは楽しそうだ〜。

After about 20 minutes of walking, we arrived at the venue. The courtyard was already bustling with activity, packed with visitors holding bottles of sake sold on-the-spot in their hands. This looks fun!

川沿いでさっそく一献。いいですねぇ。An immediatedrink along the river. Nice!

利酒リスト。大きめのお猪口つきでこの値段。安い! Sake tasting list. This price for a large cup of sale. That’s cheap.

一息ついてから蔵見学の列に並びます。行列中もスタッフの方が「まずはいっぱい」と振る舞ってくれます。こんな歓迎ムードがいいですよね。

As we paused to sip our drinks, we joined the queue for the brewery tour. The staff kept urging us to ‘Have a drink first!’ while we were in the queue, creating an excellent atmosphere of warm welcome.

酒蔵内には高さ3mほどのタンクがところ狭しと並んでいます。昔は杉樽だったのがホーローやステンレスに変わっていったとのこと。

The inside of the brewery was packed with tanks around 3 meters tall. The barrels used to be made of Japanese cedar, but have now been changed to materials like enamel or stainless steel.

酒蔵見学コースでは10mぐらい置きぐらいにお酒を置いたテーブルが並んでおり、澤乃井の全銘柄(大吟醸から梅酒まで!)が振る舞われます。これは楽し過ぎる… ちなみに私は元禄という純米酒が旨口で好みでした。食中酒にいい感じですね。

Every 10 meters or so in the brewery tour route, there are well-placed tables with Sawanoi’s full catalog (from Daiginjo to Umeshu*) on display, making the entire tour very enjoyable. Incidentally, a Junmai-shu by the name of Genroku** suited my palate the most. It goes with meals and is pleasant tasting.
(*Plum liqueur, made with plum and sake.)
(**A Japanese sake brand name.)

小澤酒蔵は明治時代に建てられた蔵がそのまま残されており、漆黒の古い梁が歴史を感じさせます。こうした過去から連綿と続く技法や施設を大切に守るところが酒造りの文化たる所以なのかもしれません。

Ozawa Sake Brewery was built in the Meiji era and had been left untouched since. The ancient, jet black beams really bring you back in time. The great regard placed on continuing the methods and facilities of old may just be what defines the sake brewing culture.

実験的に昔ながらの杉樽での醸造もしているのとこと。杉特有のきつい香りではなく木のふくよかな香りがしました。いわゆる樽酒とは全然違って上品な風味です。これも好き。

Apparently, they’re also experimenting with brewing sake using Japanese cedar barrels like the old times. It has a full and woody fragrance instead of the harsh smell characteristic of Japanese cedar – an exquisite flavor distinct from barreled sake. I like this too.

飲み過ぎちゃってそろそろ味が分からなくなってきたなぁ〜、といったところに仕込み水が用意されていました。うれしい配慮ですね。ちなみに、お酒を飲むときは同量のお水とともに飲むと悪酔いや二日酔いを防げますよ。

Just when you’re thinking you’ve had so much to drink you’re almost losing your taste buds, you discover that they’ve prepared some sake brewing water for you! How considerate! Drinking an equal amount of water and sake can prevent drunken frenzies and bad hangovers.

なにやらひときわ長い行列が。澤乃井の最上級酒、純米大吟醸 「梵」が振る舞われています。やはり皆さんいいお酒をご存じです。ここだけを何度も往復してる人も (^^;)

That’s quite a long queue. They’re serving the Junmai-Daiginjo “Bon*”, Sawanoi’s highest grade sake here. Everyone has good sake taste, eh? Some people kept coming back only to this place, too!
(*A Japanese sake brand name.)

澤乃井を作る湧き水です。トンネルを入るとこのようにライトアップされて見ることができます。小澤酒造さんはこうしたディスプレイがうまいですね。細かい部分に「おもてなしの心」を感じます。

The spring water Sawanoi produces, which is visible because the tunnel has been lighted up like this upon entering. The Sawanoi brewery excels in crafting such fine displays. The effort they put in to “extending hospitality” to the visitors is evident in the little details.

蔵コースを終えて出てきたところ、まだまだ行列は途切れませんでした。蔵見学は15時には終わってしまうので早めにいった方がいいですね。ちなみに入場は何度でも可能とのこと。太っ腹です。

We’ve reached the end of the tour, but the queue isn’t abating at all. The tour closes shop at 1500 hours, so I guess it’s best to get in as early as possible. They’ve generously allowed visitors to take the tour multiple times if they so desired, too!

来場者がみなニコニコと本当に楽しそうなのが印象的でした。酔っぱらっても泥酔してる人は皆無で、まさにお酒愛好家向けのイベントといった感じでした。来年も是非行きたいものです。

It was impressive that all the visitors were smiling away and looking like they were enjoying themselves. Some did get drunk, but none became heavily intoxicated. Truly an event for sake lovers! I’d love to take part next year too.

この後、河辺駅にある温泉で汗を流してお酒アプリの打ち合わせを少ししてから帰途につきました。

After the event, we sweated it out at the hot spring in Kabe station while having a light discussion about the app. Then we made our ways back.

日本酒を愛する人たちとそれを造りだす蔵人たちの熱い想いに触れ、我々もこの日本酒の世界に役立つアプリを早く出すぞ、と気持ちを新たにした一日でした。

We’ve renewed our desire to release an app that will be of great help to the Japanese sake world this day, having been touched by the passion and enthusiasm of the people who love Japanese sake, and the brewers who make them.

今回の「御嶽山〜川散策〜蔵開き〜温泉」は奥多摩の自然と日本酒を満喫できるオススメの一日コースですよ。来年の蔵開きには是非どうぞ!

Our “Mt. Ontake – River Stroll – Brewery Open House – Hot Spring” trip this time has allowed us to thoroughly enjoy Okutama’s natural sights and Japanese sake! Do come to the brewery open house next year!

Touji について

Sakenoteの杜氏やってます。普段は@dvw_inside。
カテゴリー: 酒造 タグ: パーマリンク

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